Liikunnan loppu – viimeinen ihminen

Kun ihmiskunta kehittyy, vaurastuu ja nostaa elintasoaan, niin se samalla myös rappeutuu niin fyysisesti kuin henkisestikin. Näin on jos väitteet ihmisten yhä huononevasta kunnosta, lisääntyvästä ylipainosta, joka puolelle leviävästä korruptiosta liittyen ihmisten luontaiseksi sanottuun ahneuteen ja oman edun tavoitteluun pitävät paikkansa. Saavuttaako rappeutuminen noidankehän, jolta ei ole paluuta? Jotta liikunnan loppu ja sitäkautta ihmisen rappeutuminen ei näyttäisi niin uhkaavalta niin voisiko synnyttää pelastukseksi eräänlaisen liikunnan ideologian samaan tapaan kuin esim. kommunismi, fundamentaalinen islamismi, fasismi tai kansallisnationalismi. Liikuntaismi ? Mitähän se olisi på svenska eller in english?

Jo lapset ovat ylipainoisia ja huonokuntoisia, samoin koululaiset, varusmiehet ja opiskelijamiehistä 40% ja naisista 25% on ylipainoisia. Syystäkin valtion johtajat ovat huolissaan. Kun USA:n armeijan kenraalilta kysyttiin, mikä on maailman sotilasmahdin heikko kohta, niin vastaus oli – jalat, jotka pettävät ylipainon alla. Kaikki tietävät ylipainon syyn : liian vähän liikuntaa ja liian paljon ruokaa. Ylipainon myötä liikunnan aloituskynnys nousee ja liikunta kenties loppuu ja ahminta lisääntyy. Sillä eräät syövät ja juovatkin suruun, toiset iloon ja kolmannet tarpeeseen. Ihminen pyrkii stimuloimaan mielihyväkeskustaan monin eri keinoin ja joistakin on hyötyä ja joistakin haittaa. Siinä järki tuppaa joskus jäämään toiseksi. Liikunta ja tupakka aiheuttavat mielihyvää. Elämä on valintoja.

Elämän merkityshän ei kuitenkaan perustu elämän pituuteen vaan erilaisiin hyviin ja huonoihin tapahtumiin elämän varrella. Mieluummin tietenkin hyviin. Siinä mielessä pitää pohtia ihmisen itsemääräämisoikeutta omaan ruumiiseensa. Saako hän tehdä sillä mitä haluaa; lihoa, laihtua, tehdä lävistyksiä ja tatuointeja, olla pesemättä, myrkyttää sitä tupakalla, alkoholilla, huumeilla tms. Pitääkö meidän jatkuvasti ja ylenpalttisesti suojella lähimmäisiämme, jos he omasta mielestään elävät täyttä ja nautinnollista elämää vaikkakin ehkä lyhyttä. Tietenkin huonoista elintavoista tulee kipuja, kärsimystä ja niiden hoitamisesta nykyisin valtavasti kuluja. Mutta jos niitä ei tulevaisuudessa poliittisella päätöksellä korvattaisikaan? Joskus politiikassa puhuttiin tuotantovälineiden haltuunotosta. Nyt voisi vaatia liikuntavälineiden ja tilojen haltuunottoa, jolloin ne voitaisiin vapauttaa kaikkien käyttöön ilmaiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin edellytyksethän jakautuvat epätasaisesti. Matalasti koulutetut ja pienituloiset liikkuvat vähiten ja heiltä puuttuvat myös eräät liikuntamahdollisuudet. Tietenkin ulkona luonnossa voi liikkua – luovuudelle sijaa! Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan vain joka 10.s suomalainen liikkuu riittävästi ja monipuolisesti. Mutta kenen ongelma liikkumattomuus on ; valtion ja tuotantolaitosten vai jässikkämäisen kansan. Onko ongelma jos eräät haluavat elää lujaa ja kuolla nuorena? Riittääkö Suomella terveitä työntekijöitä? Siitä kai on kysymys?

Aikanaan antiikin Kreikassa oli lääketieteeseen kytköksissä oleva kehotus itsensähuolehtimiseen. Ideana oli saada ihminen sisäistämään moraalinen kuri ja itsesäätely. Nykyisin kai terveyttä eli liikuntaa, ravintotietoutta jne. propagoidaan, jotta ihminen tuntisi itsensä huonommaksi ja hänet saataisiin ponnistelemaan kohti normaaliutta. Silloin me hyväksymme hänet joukkoon. Tunnemmeko esim. samaa vihaa ja halveksuntaa onnellista lihavaa kohti kuin sitä joka saa rahaa tekemättä töitä?

Terveystiedon opettajana olen pohtinut pitäisikö kertoa enemmän terveellisistä elintavoista kuin sairauksista kuten nyt opetussuunnitelma painottaa. Pitäisikö kertoa miten elämästä tulee nautinnollista ja merkityksellistä vaikka siihen sisältyisikin terveydelle vaarallisia käyttäytymistapoja. Olisiko tämä eettiseti ja moraalisesti hyväksyttävää? Rappeutuisiko ihminen, sortuisiko ihmiskunta ja kuka olisi viimeinen ihminen ? Vai pitääkö sittenkin ylhäältäpäin ohjata ihmisen käyttäytymistä ja puuttua hänen ruumiiseensa ja antaa ihmiskunnan vanheta ja kasvaa?

Mikko Heinonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s