Viittomakieli osana yleissivistystä

Laanilan lukiossa on jo yli 10 vuoden ajan opiskellut viittomakielisiä opiskelijoita. Kolme vuotta sitten lukio halusi vahvistaa imagoaan viittomakielisten opinahjona ja tarjota talonväelle mahdollisuuden viittomakielen opiskeluun. Aloite tuli alun perin opiskelijoilta, jotka olivat päivittäin nähneet viittomakieltä koulun käytävillä sekä tulkkausta oppitunneilla ja koulun yhteisissä tilaisuuksissa. Rehtori Timo Kärkkäinen tarttui aloitteeseen ja alkoi järjestää opiskelijoille viittomakielen kurssia. Kurssin toteutuksesta vastasi Viittomakielialan Osuuskunta Via ja se toteutettiin ensimmäisen kerran keväällä 2011.

Kurssin osallistujina oli sekä lukion opiskelijoita että opettajia. Eräs opettaja sanoi syyksi kurssille osallistumiselleen, että “onhan se noloa, etten osaa viittoa edes hyvää huomenta, vaikka olen jo iät ja ajat kuuroja opettanut”. Kurssin sisältö muodostui osittain opiskelijoiden toivomista aiheista sekä tutustumisesta viittomakielisten kieleen ja kulttuuriin. Kurssilla keskityttiin viitotun kielen tuottamiseen ja ymmärtämiseen arjen tasolla. Opiskelijat oppivat esimerkiksi kuinka kohdata viittomakielinen henkilö, kuinka viittoen tervehditään, kysytään kuulumisia, lainataan kynää tai kerrotaan, että nyt on sinun vuoro vastata. Varsinaista kielen oppimista enemmän kurssin tavoitteena oli rohkaista opiskelijoita ottamaan kontaktia viittomakieliseen henkilöön ja käyttämään omaa luontaista kykyään kommunikoida, vaikka yhteistä kieltä ei juuri ole.

Palaute kurssista oli positiivista ja tyytyväisiä oltiin puolin ja toisin. Nyt kurssi on vakiinnuttanut paikkansa Laanilan lukion kurssitarjottimella antaen näin mahdollisuuden viittomakielen opiskeluun jokaiselle Oulun lukiolaiselle. Tässä mielessä Laanilan lukio on edelläkävijä Suomen lukioiden joukossa.

Viittomakielisiä arvioidaan olevan Suomessa noin 5000. Viittomakieliset ovat yksi maamme kielivähemmistöistä, mutta valtaväestölle vielä suhteellisen tuntematon ryhmä. Viittomakielisten kielelliset oikeudet on turvattu perustuslaissa. Käytännössä lain pykälä (17. § 3. mom.) toteutetaan viittomakielen tulkkauspalvelun avulla. Tulkkaus avaa viittomakielisille mahdollisuuden yhdenvertaiseen osallistumiseen yhteiskunnassa. Tulkkauksen lisäksi jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa yhdenvertaisuuden toteutumiseen avoimella ja suvaitsevalla asenteella. Laanilan lukio on toiminnallaan näyttänyt esimerkkiä ja kasvattanut opiskelijoitaan kohtaamaan erilaisuutta. Erilaisuudesta on tullut normaalia.

Lyhyelläkin viittomakielen opiskelulla on merkitystä. Esimerkkinä tästä voisi olla tapaus, joka sattui erään hammaslääkärin odotusaulassa. Viittomakielinen asiakas oli odottamassa vuoroaan lääkärin vastaanotolle, kun hammashoitaja astui aulaan ja viittoi: “Huomenta. Istukaa hetkeksi odottamaan.” Tämä lyhyt viittomakielinen lause teki asiakkaaseen suuren vaikutuksen ja tästä asioinnista jäi varmasti positiivinen mieli, oli toimenpide sitten millainen tahansa. Viittomakielen tulkin läsnäolosta huolimatta hammashoitaja päätti ottaa rohkeasti kontaktin suoraan asiakkaaseen ja viittoa osaamansa lyhyen, mutta asiakkaalle sitäkin merkityksellisemmän asian.

Voimme olla ylpeitä siitä, että Laanilan lukiossa on nähty viittomakielen merkitys osana yleissivistystä. Asiaan on tartuttu ennakkoluulottomasti ja avarakatseisesti. Laanilan lukion kasvatit ovat huomaamattaan saaneet hyvät eväät tulevaisuuteen myös näiltä osin. On rikkaus osata kohdata esimerkiksi viittomakielinen työkaveri avoimin mielin ja tasavertaisesti.

Yhteistyö Laanilan lukion kanssa on ollut mutkatonta ja sujuvaa. Toivomme yhteistyön niin tulkkausten kuin opetuksenkin osalta jatkuvan edelleen.

Laura Sivonen ja Anne Lehtosaari

Lisätietoa aiheesta voit lukea:
opiskelutulkki.fi
kl-deaf.fi
via-ok.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s