À Paris la vie est belle

Vietin juuri uskomattoman mahtavan viisi päivää Pariisissa yhdessä ranskanopiskelijoideni ja kollegani Hannan kanssa. Oli upeaa seurata kuinka kahdentoista toiselleen osaksi tuntemattoman nuoren joukko hitsautui pikkuhiljaa yhteen hiileen puhaltavaksi ryhmäksi. Ja tuo ryhmä uhkui intoa, iloa ja inspiraatiota. Se pursusi naurua, hymyjä ja tirskahduksia. Oli ihana katsella, kuinka he kokivat elämyksen toisensa jälkeen ja kuinka tunteellisilta nuo kokemukset heistä tuntuivat. Moni oppi itsestään ja ystävistään tuon reissun aikana paljon – kyseessä oli siis opintomatka erittäin monessa mielessä.

null

Minulle päällimmäisiksi muistoiksi jäivät pariisilaisten myyjien kanssa käymäni keskustelut – saimmepa ryhmän kanssa jopa yhden välipalaksi nautitun krepin ilmaiseksi, koska Latinalaiskorttelin kadunvarsikojun vanhempi myyjärouva piti minua niin rakastettavana keskustelukumppanina… Ihmisten ystävällisyys ja toisten huomioon ottaminen on juuri sitä ranskalaisuutta, jota aina Suomeen palatessani jään kaipaamaan. Se on pieniä eleitä, kiitoksia ja anteeksipyyntöjä. Se on sitä, kun kulkiessani matkalaukkukaravaanimme kärjessä pysähdyin antamaan tietä vastaantulevalle vanhalle rouvalle ja sain siitä kiitokseksi sydämellisen hymyn ja kiitoksen ”Merci, madame!”

null

Pariisi on todellakin kaupunki, jossa historia elää. Aina kääntyessäsi kadunkulmassa näet jotain näkemisen arvoista. Taide tulee vastaan kaikkialla, katusoittajien musiikki siivittää matkaasi metrossa ja rakennus toisensa perään muistuttaa vanhoista hyvistä ajoista. Tällä opintomatkallamme laitoimme paikat elämään sekä historian, kirjallisuuden että elokuvan puitteissa. Kiersimme paikkoja, joihin eri teokset sijoittuvat ja keskustelimme paikan päällä niiden tapahtumista. Seisoessaan St Étienne du Mont-kirkon portailla Panthéonin jykevässä varjossa todella saattoi kuvitella vanhana Peugeotin tulevan kaarteen takaa ja koppaavan kyytiinsä aikamatkalle menneisyyteen. Se, mille aikakaudelle itse kukainenkin olisi lähtenyt onkin sitten arvoitus. Joku olisi varmaan päätynyt Aurinkokuninkaan hoviin, toinen Hemingwayn kanssa ravintolaan ja kolmas Picasson ateljeehen. Elimme todeksi sen, ettei historia ole vain menneitä asioita vaan  vaikuttaa taustalla kaikkeen siihen, mitä on edessämme tässä ja nyt.

null

Pariisissa elämä todellakin on kaunista. Se on kaupunki, joka legendaarisen toimittajan Erkki Toivasen sanoin ottaa vierailijan avosylin vastaan kuin rakastajatar. Ja tämä ryhmämme osoitti todeksi sen, että myös sillä hapuilevalla kielitaidolla tuo kauneuden ja kulttuurin kaupunki ottaa sinut syleilyynsä. Sinun täytyy vain ottaa se ensimmäinen askel!

Marjo Haakana

P.S. Tarkempi matkapäiväkirjamme löytyy osoitteesta http://laanilanlukioaparis2012.wordpress.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s