ABI-päivät 14.11.2012

Abi-päivät 14.11.2012

Mikä minusta tulee isona – kysymys pyörii aika monen abiturientin mielessä tällä hetkellä. Osalla on jo peruskoulun alaluokilta ollut itsestään selvää, että aikoo isona sairaanhoitajaksi, kaupan myyjäksi tai lentäjäksi. Toinen saattaa saada ensimmäisen herätyksen yläkoulujen TET-harjoittelujen aikana ja osa ei vielä edes abivuoden aikana ole selvillä omista tulevaisuuden urasuunnitelmistaan.

Jo 1980 luvulla aloitetut Oulun yliopiston Abi-päivät ovat jälleen ajankohtaista useille tuhansille abiturienteille. Joka syksy, marraskuun puolivälissä reilut 4000 abia ja heidän opinto-ohjaajaa Pohjois-Suomesta aina Keski-Suomeen saakka saapuu Linnanmaan kampukselle tutustumaan Oulun yliopiston koulutustarjontaan. Abeilla on mahdollisuus osallistua yleiseen yliopiston esittelyyn tai vierailla eri tiedekunnissa ja eri laitoksilla tutustumassa heidän koulutusohjelmiin. Yliopiston opiskelijat ja heidän edustamansa ainejärjestöt ovat aktiivisessa roolissa Abi-päivillä. Opiskelijat järjestävät kampuksen kilometrin mittaisella keskikäytävällä esittelypisteitä, demonstraatioita, kilpailuja ja jakavat materiaalia, jotta saisivat abit kiinnostumaan yliopisto-opinnoista. Abeilla on ainutlaatuinen mahdollisuus kohdata ”aito yliopisto-opiskelija” ja kysellä häneltä tarkemmin millaista se opiskelu yliopistossa onkaan.

Opinto-ohjaajille Abi-päivillä on oma Oulun yliopiston järjestämä infopäivä. Yliopiston rehtorit ja eri tiedekuntien opintoasiainpäälliköt kertovat tuoreimmat uutiset ja kuulumiset yliopistomaailmasta. Opinto-ohjaajat saavat ennakkotietoa Oulun yliopiston eri tiedekuntien ja koulutusohjelmien seuraavan kevään valintakriteereistä. Usein myös yliopiston edustajat ja lukioiden opinto-ohjaajat pohtivat yhdessä miten voidaan lisätä yliopiston ja lukioiden välistä yhteistyötä. Yliopiston tavoitteena olisi saada mahdollisimman motivoituneita, hyvin opiskelumenetelmin varustettuja ylioppilaita. Me täällä lukiossa haluaisimme, että mahdollisimman moni lukion opiskelija löytäisi itselleen sellaisen opiskelupaikan, vaikkapa Oulun yliopistosta, missä hän pärjää lukion antamilla valmiuksilla.

Olen heittänyt eräänlaisen haasteen Oulun yliopistolle ja OAMK:lle ja Oulun kaupungin opetustoimelle järjestää vastaavanlainen tapahtuma myös lukioiden aineenopettajille. Molemmin puolin on ollut kiinnostusta. Aineenopettajat ovat kertoneet, että haluaisivat päivittää omia tietojaan esim. valintakriteereistä tai siitä, millaisia opiskelijoita korkeakoulut haluaisivat vastaanottaa ja miten lukion eri oppiaineet näyttäytyvät korkeakouluopintojen sisällä. Mikä merkitys on pitkän matematiikan opinnoilla lukiossa? Kuinka paljon olisi hyvä opiskella vieraita kieliä? Ei varmaankaan olisi haitaksi, jos aineenopettajatkin tietäisivät alati muuttuvista valintakriteereistä. Näin saisimme ohjattua yhteisesti opiskelijoiden opintoja jo lukioaikana siten, että ne tukisivat parhaalla mahdollisella tavalla hän jatko-opintojaan korkeakouluissa. Katsotaan miten haaste otetaan vastaan.

Takaisin abeihin. Toivoisin kaikkien abien käyvän Abi-päivillä. Olisi se jatko-opintopaikka vaikkapa joku muu kuin Oulun yliopisto, abi saa arvokasta tietoa eri vaihtoehdoista Abi-päivillä. Voihan olla, että jonkun abin sekavat ajatukset omista urasuunnitelmista saavat konkreettisen avun juuri Abi-päiviltä. Jos ei muuta, niin abin taskut ainakin pursuavat karkkia ja kyniä ja erilaisia esitteitä!

Oulun yliopiston lisäksi myös Lapin yliopisto, Oulun seudun, Kajaanin ja Rovaniemen ammattikorkeakoulut ja DIAK ovat mukana järjestämässä Abi-päiviä ja esittelemässä omia koulutusmahdollisuuksiaan.

Kaikki abit tervetuloa Abi-päiville keskiviikkona 14.11.2012.!
Tarkempi info ja aikataulut löytyvät: http://www.oulu.fi/yliopisto/haeopiskelijaksi/abipaivat
Terveisin Tiina-opo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s