NEULATYYNYSTÄ SOVINNONKYYHKYYN

Olin silloin ensimmäisellä tai toisella luokalla koulussa. Olin pieni punatukkainen tyttö, jolla oli voimakas temperamentti. Opettajani nimi oli Kaarina. Hän oli kokenut opettaja. Eräällä käsityötunnilla opettajani sanoi, että jokainen saisi tehdä itselleen tai kotiinsa oman neulatyynyn. Minua ajatus ei miellyttänyt. En pitänyt annettujen kankaiden väreistä enkä kuoseista ja väitin opettajalle, että kotonamme on jo tarpeeksi neulatyynyjä. Uhmakkaasti pakkasin leppäkerttureppuni ja karkasin koulusta kotiin. Illalla isä kertoi, että opettaja oli soittanut hänelle. Isä vetosi minuun, että menisin seuraavana päivänä opettajan luokse ja pyytäisin huonoa käytöstäni anteeksi. Muistan, kuinka nousin korokkeella olevan opettajanpöydän viereen – kun muut oppilaat olivat lähteneet luokasta – ja pyysin opettajalta anteeksi. Hän katsoi minuun hieman hymyillen ja sanoi, että saan anteeksi.

Tapasin Kaarina-opettajani vuosien jälkeen viime kesänä. Hän ei enää muistanut koko tapahtumaa. Asia oli siis sovittu täydellisesti silloin 30 vuotta sitten! Oli ihana tavata harmaantunut opettajavanhus, joka muisti minusta, vilkkaasta tytöstä, enää vain hyvää.

Tällä viikolla, erityisesti torstaina, vietetään Suomessa Ahtisaari-päivää. Ahtisaari-päivän tarkoituksena on tehdä tunnetuksi sovittelua ja rauhanvälitystyötä. Päivä ajoittuu Martinpäivän tienoille marraskuussa. Ensimmäistä valtakunnallista Ahtisaari-päivää vietettiin viime vuonna Oulussa, presidentti Martti Ahtisaaren nuoruuden ja opiskeluajan kotikaupungissa. Tänä vuonna valtakunnallinen pääjuhla on Helsingissä, mutta myös Oulun koulut haluavat luoda teemapäivästä pysyvän vuosittaisen perinteen.

Laanilan koulussa Ahtisaari-päivää juhlistetaan torstaina 8.11. yhteisellä salipäivänavauksella, jossa julkistetaan koulumme sovittelijaoppilas ja -opiskelija. Koulun sovittelijaksi valitaan henkilö, joka on:

• on omalla toiminnallaan edistänyt kouluyhteisön positiivista ja rakentavaa ilmapiiriä
• osoittaa ymmärtämystä toisten erilaisia näkökulmia kohtaan ja kunnioittaa niitä
• on mahdollisesti edesauttanut koulussa tapahtuneen ristiriitatilanteen ratkaisemisessa (www.ahtisaaripaiva.fi/kouluille/koulun-oma-sovittelija/)

Sekä yläkoulun sovittelijaoppilas että lukion sovittelijaopiskelija saavat Oiva Toikan suunnitteleman Sovinnon kyyhkyn. Sovinnon kyyhky on kiertopalkinto, jonka jakamisesta tulee koulussamme vuosittainen perinne.

Miten nuori voi olla sovittelija? Tätä kysyi lukiomme opiskelija keväällä 2009 presidentti Martti Ahtisaarelta Nobel-juhlassa Oulun kaupunginteatterissa. Olin läsnä tuossa tilaisuudessa ja muistan selkeästi presidentti Ahtisaaren vastauksen: ”Sovittelu ja rauhantyö alkaa omasta lähipiiristä”. Kaikki eivät ratko kansainvälisiä konflikteja, mutta myös arkielämän ristiriitatilanteissa rauhaa voi rakentaa sovittelemisen kautta.
Mielestäni presidentti Ahtisaaren vastaus oli armollinen. Minäkin voin siis harjoitella rauhanvälitystyötä omassa elämässäni. Ja oikeastaan olen oppinut peruseväät siihen jo kauan sitten, jo ennen neulatyyny-episodia:

”Kaiken, mitä todella tarvitsen tietääkseni
miten elää ja mitä tehdä ja miten olla, opin lastentarhassa.
Viisaus ei ole ylioppilastutkintovuoren huipulla,
vaan tarhan hiekkalaatikossa.
Opin siellä nämä asiat:
Jaa kaikki.
Pelaa reilua peliä.
Älä lyö ihmistä.
Pane tavarat takaisin sinne, mistä otit.
Siivoa omat sotkusi.
Älä ota tavaroita, jotka eivät ole sinun.
Pyydä anteeksi, kun loukkaat jotakuta.”

(Robert Fulghum)

Milloin ja missä sinä olet oppinut rauhanvälitystyön alkeet?

Noora Tala-Kopperoinen

Lähde:
http://www.ahtisaaripaiva.fi/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s