VÄLITILINPÄÄTÖS

Nukun pitkään, hengailen kavereiden kanssa, menen töihin/mummolaan/kylpylään, luen, katson elokuvia tai lennän etelän aurinkoon. Siinäpä suunnitelmia ensi viikolla koettavalle syksyn ensimmäiselle lomaviikolle.

Nyt on aika tehdä pientä tilinpäätöstä menneistä syksyn kouluviikoista. Takana on pitkä ja raskaskin rupeama uuteen kouluun tutustumista, uusien kaverisuhteiden luomista ja uudenlaisen opiskelukulttuurin oppimista.

Osalla on alkanut keskimmäinen vuosi lukio-opintojen parissa. On tuttua ja turvallista koulun käyntiä, mutta edessä häämöttää jo tuntemattomuus. Tuntemattomuutta myös kouluelämän ulkopuolella, sillä edessähän on täysi-ikäisyys, ja sen tuomat oikeudet ja velvollisuudet.

Abeilla on ollut työntäyteiset viikot kirjoitusten ja meneillään olleiden kurssien kanssa. Miten saan ajan riittämään? Miten onnistun tässä kaikessa, että en menetä mitään tulevaisuuden jatko-opintojen suhteen?

Mitä maailmalla on tänä syksynä tapahtunut? On puhuttu taloustaantumasta, lomautuksista, Kreikan ja muiden Etelä-Euroopan maiden rahaongelmista, Syyrian tilanteesta jne. Kaikki nämä ovat olleet negatiivissävytteisiä, ja joihin ei yksittäinen henkilö tunnu oikein voivan mitenkään vaikuttaa.

Mutta olemme voineet myös iloitakin, kuten esimerkiksi uudesta tanssista Gangnam Stylen tahtiin, huimasta laskuvarjohypystä yli 39 km:n korkeudelta, Toppilan siilojen sinnikkyydestä…

Ensi viikolla voimme hetkeksi unohtaa tutkielmat, sanakokeet, laskut ja kaiken opiskeluun liittyvän. Mutta on yksi asia, minkä oppimista ja hienosäätöä emme toivottavasti koskaan unohda eli vuorovaikutustaitojen hankkiminen. Kuinka kohtaan toisen ihmisen? Mitä teen ja miten käyttäydyn, että kohtaamisen jälkeen kaikilla on hyvä olla? Tai miten voin jopa edesauttaa mielihyvän lisääntymisessä? Näitä sosiaalisia taitoja me tarvitsemme kaikki joka ikinen päivä.

Hyvien vuorovaikutustaitojen oppimista emme unohda ensi viikolla emmekä myöhemminkään, sillä niillä petaamme omaa ja toisten hyvinvointia tulevaisuudessa.

Rentouttavaa ja virkistävää lomaa teille kaikille!

Jaana Kuikka

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s